Factsheet visoliecapsules
2 november 2015Welke vis wordt er gebruikt in visoliecapsules? Waar komt deze vis vandaan? Vanuit de consument is er steeds meer interesse voor de herkomst van hun eten. Een voedingssupplement met visolie neem je vanwege de gezondheidseffecten die deze visvetzuren hebben, niet vanwege de smaak. Voor het gezondheidseffect maakt het niet uit van welke vissoort deze vetzuren afkomstig zijn. Lees meer hierover in de NPN factsheet visoliesupplementen.
Waarom visoliecapsules?
Een voedingssupplement met visolie neem je vanwege de omega-3 vetzuren die ze bevatten. Omega-3 vetzuren spelen een unieke rol in het ondersteunen van hart en bloedvaten. De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA staan bekend als visvetzuren. Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend.
Nederlanders eten te weinig vis
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert 450 mg visolievetzuren per dag (Richtlijnen goede voeding 2006). De richtlijn voor twee keer per week visconsumptie wordt door slechts 14% van de Nederlandse bevolking gehaald (CBS, 2015). De Gezondheidsraad adviseert sinds 4 november 2015: Eet één keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Volgens het Voedingscentrum eten Nederlanders gemiddeld 70 gram vis per week. Dit komt overeen met 1 x in de 2 weken vis. Er zijn veel mensen die helemaal geen vis eten.
Gezondheidseffecten van visvetzuren EPA en DHA
Volgens algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs en door de Europese Commissie goedgekeurd om te communiceren:
- Omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn gunstig voor hart en bloedvaten. Zo hebben ze beiden een gunstige werking op de bloeddruk en helpen bij de instandhouding van een normaal vetgehalte in het bloed.
- DHA is van belang voor een goede werking van de hersenen. Ook helpt het voor een goed zichtvermogen.
- DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en netvlies van het ongeboren kind.
Welke vissoort in voedingssupplementen?
Vissen als makreel, zalm, ansjovis en sardientjes hebben een ding gemeen: namelijk dat ze veel gezonde vetzuren bevatten. Een voedingssupplement met visolie neem je vanwege de gezondheidseffecten die deze visvetzuren hebben, niet vanwege de smaak. Voor het gezondheidseffect maakt het niet uit van welke vissoort deze vetzuren afkomstig zijn.
Juist omdat het bij supplementen gaat om de vetzuren, de EPA en DHA, staan deze vermeld op het etiket. Heel duidelijk, zodat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt. Welke soort vis is gebruikt dat maak niet zoveel uit. Fabrikanten van supplementen kiezen soms bewust voor een gemengde vorm visoliegrondstof, om met een gevarieerde herkomst de milieubelasting op een bepaalde omgeving te verminderen. De visoliegrondstof wordt vaak gezuiverd om de van nature aanwezige verontreinigingen in vis eruit te halen. Met gezuiverde visolie krijg je op een veilige manier essentiële vetzuren binnen.
Visoliecapsules worden vaak gemaakt van bijproducten uit de veevoederindustrie. De waardevolle visolie wordt hieruit gehaald en gebruikt in voedingssupplementen. Het is goed dat met supplementen ook de laatste resten van de vis benut worden.
Herkomstetikettering (locatie)
Vanuit de consument is er steeds meer vraag naar de herkomst van hun eten. Voor visolie geldt geen verplichte herkomstetikettering. Sommige fabrikanten noemen op eigen initiatief het land of de regio van oorsprong op de verpakking van supplementen.
++++++
De uitzending Visolie van de Keuringsdienst van Waarde geeft een kijkje in de keuken van een visoliesupplementen fabrikant. Bekijk de uitzending van donderdag 29 oktober >