Orthomoleculair diëtisten over hun werk en maatwerk in suppletie
14 april 2017Een orthomoleculair diëtist ziet veel verschillende personen met verschillende ongemakken. Iedere cliënt wordt begeleid met een persoonlijk voedingsplan. Supplementen spelen daarin vaak een belangrijke rol. Maar hoe zet een orthomoleculair diëtist supplementen in? Suppletie is tenslotte maatwerk.
Rinske van den Barg ging in gesprek met drie diëtisten van het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten. Zo kregen we een beter beeld over hun werkwijze en drijfveren.
Orthomoleculair diëtisten over wat hen drijft
Mirjam: Ik wil mensen helpen zich beter en gezonder te voelen. Ik ben er heilig van overtuigd dat voeding de basis is voor een gezonder leven. Alles wat je lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen moet je letterlijk binnen krijgen met voeding.
Gesina: Ik wil mensen helpen door ze te begeleiden in een gezondere levensstijl. Als orthomoleculair diëtist kijk ik breder dan alleen naar de adviezen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. De nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap pas ik toe waar dat kan.
Bianca: Met de cliënt op zoek gaan naar de oorzaak van klachten. Dat drijft mij. Beiden willen we begrijpen hoe het lichaam werkt. Dat vind ik erg mooi aan mijn werk.
Over de verschillen tussen een reguliere diëtist en een orthomoleculair diëtist
Mirjam: Een orthomoleculair diëtist kijkt naar de persoon als geheel en probeert de oorzaak van een bepaald ongemak te achterhalen, waarna een persoonlijk plan wordt gemaakt. Met voeding en suppletie zoeken we naar mogelijkheden om de persoon in kwestie goed te helpen. Maatwerk dus.
Bianca: Als orthomoleculair diëtist heb ik me verder verdiept in de fysiologie van het lichaam. Daar ligt voor mij veel meerwaarde. Als orthomoleculair diëtist kunnen we hierdoor ook naar complexere ziektebeelden kijken zoals bijvoorbeeld fibromyalgie of artritis. Vanuit de zorg krijg je vaak terug dat het effect van voeding niet is bewezen. Terwijl voeding juist bij complexe ziektebeelden het verschil kan maken.
Het interview is te vinden in het NPN jaarmagazine 2017. Interesse in één of meerdere exemplaren? Neem dan contact op met het NPN Bureau.