Ashwagandha tegen ouderdom: veelbelovend, maar verder onderzoek nodig
23 september 2024Veroudering is een natuurlijk en complex proces dat gepaard gaat met de geleidelijke afname van lichaamsfuncties. Een opvallend kenmerk van veroudering is de geleidelijke toename van ontstekingsactiviteit, wat ook wel inflammaging wordt genoemd. Ouderdomsgerelateerde ontstekingen, zijn langdurige, lichte ontstekingen die mogelijk kunnen leiden tot ziektes zoals hartproblemen en hersenaandoeningen. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar het beperken van deze ouderdomsgerelateerde ontstekingen. Het kruid Withania somnifera, beter bekend als Ashwagandha, lijkt een veelbelovend middel te zijn om deze ontstekingen en de gevolgen ervan te verminderen.
Eigenschappen van Ashwagandha
Ashwagandha wordt al duizenden jaren traditioneel ingezet in India, vanwege zijn gunstige werking op de geest en het lichaam. Het staat bekend om zijn helende en verjongende eigenschappen. Ashwagandha wordt ook wel ‘Indiase ginseng’, ‘winterkers’ of ‘koninklijk kruid’ genoemd. De belangrijkste stoffen in Ashwagandha zijn de withanoliden, die vooral in de wortels van de plant zitten. Deze stoffen helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem, beschermen de hersenen, en verminderen stress in het lichaam.
Ashwagandha en ouderdomsontstekingen
Een nieuw review artikel laat zien dat Ashwagandha mogelijk kan helpen om ontstekingen die optreden bij het ouder worden, te verminderen. De review beschrijft in vitro studies, waarbij cellen buiten het lichaam zijn onderzocht, en dierstudies. De beschreven studies laten zien dat Ashwagandha ontstekingsremmend werkt in verschillende organen, zoals de hersenen, longen, nieren en lever. Ashwagandha-extracten kunnen de hoeveelheid ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed, zoals TNF-α en IL-6, verminderen. Ook lijkt Ashwagandha de NF-κB-route, die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van ontstekingen in het lichaam, te remmen.
Ashwagandha lijkt niet alleen te helpen bij het verminderen van ontstekingen, maar lijkt ook te beschermen tegen oxidatieve stress en DNA-schade. Deze processen versnellen het verouderen van cellen. Ashwagandha activeert een belangrijk mechanisme dat celveroudering tegengaat, namelijk de activatie van een eiwit genaamd Nrf2. Dit eiwit helpt cellen zichzelf te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan door bijvoorbeeld stress of vervuiling. Ook stimuleert Ashwagandha de aanmaak van cel beschermende stoffen, zoals superoxide dismutase (SOD).
Door het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen vrije radicalen kan Ashwagandha mogelijk het verouderingsproces vertragen en ouderdomsziekten helpen voorkomen.
Onderzoek in mensen is nodig
De meeste onderzoeken naar Ashwagandha in relatie tot veroudering zijn tot nu toe gedaan in laboratoria, waarbij cellen en dieren zijn onderzocht. Deze studies laten veelbelovende resultaten zien, zoals een verlaging van ontstekingen en celbescherming, maar er zijn nog maar weinig grootschalige klinische studies uitgevoerd bij mensen. Sommige kleine klinische onderzoeken met mensen hebben positieve effecten laten zien op bijvoorbeeld het immuunsysteem. Er is echter meer klinisch onderzoek nodig om conclusies over het effect van Ashwagandha op het verouderingsproces bij mensen te kunnen trekken.
Bron
Basudkar, V., Gujrati, G., Ajgaonkar, S., Gandhi, M., Mehta, D., & Nair, S. (2024). Emerging Vistas for the Nutraceutical Withania somnifera in Inflammaging. Pharmaceuticals, 17(5), 597.