Inzenden en stemmen

Winnaars 2021 bekend!

NPN feliciteert Pol Grootswagers en Iris Rijnaarts met het winnen van de James Lind Prijs 2021. Meer informatie leest u in ons persbericht.

Bekijk hieronder alle genomineerden van 2021, in de categorie onderzoek en toepassing.

Genomineerden onderzoek

Onderzoek 1

Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct. Een randomized controlled trial. Pol Grootswagers et al, April 2021, Wageningen Universiteit

De ontwikkeling van drinkvoedingsproducten staat al jaren vrijwel stil. Dit is zonde volgens de onderzoekers, want het zijn producten waarin fysiologisch actieve stoffen verwerkt kunnen worden, zodat gebruikers niet alleen in gewicht aankomen, maar ook verbeteren in andere lichamelijke uitkomstmaten.

De onderzochte formulering bevat wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur. Het resultaat laat zien dat een belangrijke vooruitgang in fysiek functioneren geboekt kan worden door slimme inzet van fysiologisch actieve stoffen in drinkvoedingsproducten.

Link: https://www.aging-us.com/article/202912/text

Onderzoek 2

Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose. Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center

In deze studie laten de onderzoekers zien dat het remmen van vitamine K, door gebruik van vitamine K antagonisten, kan leiden tot (verergerde) artrose in de gewrichten. Met deze bevindingen wordt bewezen dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van artrose. De uitkomsten van deze studies geven een zeer sterke aanleiding voor het klinisch testen van gebruik van vitamine K bij artrose, zowel voor de preventie als bij de aanwezigheid van artrose.

Link: https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/80/5/598.full.pdf

Onderzoek 3

Inuline voedingsvezels voorkomen magnesiumtekorten na gebruik van maagzuurremmers. Proefschrift van Lisanne Gommers (nog niet gepubliceerd, promotie is 2 juni 2021), Radboud Universiteit

Het onderzoek van deze groep toont aan dat inuline-voedingsvezels darmbacteriën activeren, waardoor voedingsstoffen zoals magnesium en calcium beter worden opgenomen. De studies, uitgevoerd in zowel muizen als mensen laten zien dat voedingsvezels kunnen helpen magnesiumtekorten bij gebruik van protonpompremmers te voorkomen.

Twee publicaties:

Genomineerden toepassing

Toepassing 1

Proeftuin probiotica in de ouderenzorg (prOud), Rivas Zorggroep, Louis Bolk Instituut en van Praag Instituut

Deze toepassing omvat de implementatie en praktijkevaluatie van het gebruik van probiotica bij antibioticagebruik, voor het verminderen van diarree in ouderenzorg instellingen.

Proeftuinen zijn een nieuwe manier om complementaire behandelwijzen te implementeren in de reguliere zorg. Ze zijn ontwikkeld door het Louis Bolk Instituut en voor het eerst uitgevoerd in deze proeftuin probiotica. Het toegepaste onderzoek laat zien dat implementatie op deze wijze erg goed mogelijk is en de evaluatie had een positief resultaat. Het proeftuinconcept kan in de toekomst breed ingezet worden om het gebruik van andere voedingssupplementen in de zorg werkbaar te maken.

Link: https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-020-01297-w

Toepassing 2

Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie. Wageningen Universiteit, uitgevoerd door Iris Rijnaarts et al.

Deze toepassing biedt Nederlanders een persoonlijk digitaal voedingsadvies om zo meer vezels te eten.

Vezels zijn goed voor de gezondheid: een hoge vezelinname is geassocieerd met een lager risico op verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. De Gezondheidsraad beveelt een dagelijkse inname van 30 of 40 gram vezel per dag aan, afhankelijk van het geslacht. De gemiddelde inname ligt echter rond de 22 gram.

Daarom hebben de onderzoekers een persoonlijk voedingsadvies algoritme ontwikkeld, dat via een website wordt aangeboden. Het algoritme gebruikt iemands huidige voedingspatroon en voorkeuren als input voor een persoonlijk advies om vezelinname te verhogen.

Link: https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/increasing-dietary-fibre-intake-in-healthy-adults-using-personalised-dietary-advice-compared-with-general-advice-a-singleblind-randomised-controlled-trial/1D6A517830DD040E34BDC60BD49C79EC

Toepassing 3

Sportvasten. Project van meerdere instanties, onder andere: European Consortium for Lifestyle, Exercise, Adaptation, and Nutrition (EULEAN) en Erasmus University Medical Center

Een praktisch 10-daags lifestyleprogramma, waarin vasten en sporten worden gecombineerd voor een verbetering van lichaamssamenstelling en energiehuishouding. Een belangrijk onderdeel van dit protocol is de inname van vitaminen en mineralen om tekorten te voorkomen, met daarnaast een inname van een innovatieve mix van anti-katabole aminozuren die het risico op spierafbraak en vermoeidheid vermindert.

Inmiddels zijn er 350 lifestylecoaches die met dit gestandaardiseerde protocol werken en hebben 70.000 consumenten het programma met succes afgerond. Binnen het consortium met onder andere EULEAN wordt gekeken naar de effecten van dit programma.  

Link: www.sportvasten.nl