Meer dan de helft van de wereldbevolking krijgt te weinig micronutriënten binnen

15 oktober 2024

Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking te weinig micronutriënten binnenkrijgt. Het gaat om essentiële voedingsstoffen zoals jodium, calcium, vitamine E en diverse andere vitaminen en mineralen. Vooral in lage- en middeninkomenslanden vormen deze tekorten een groot risico voor de volksgezondheid. In het onderzoek werd een nieuwe methode gebruikt om de inname van micronutriënten in te schatten. Daarmee is dit het eerste onderzoek dat de inname van 15 essentiële micronutriënten op wereldwijde schaal nauwkeurig in kaart heeft gebracht.

Miljarden mensen hebben tekorten aan essentiële voedingsstoffen

De onderzoekers keken naar de inname van vijftien vitamines en mineralen, namelijk calcium, jodium, ijzer, riboflavine (vitamine B2), foliumzuur, zink, magnesium, selenium, thiamine (vitamine B1), niacine (vitamine B3) en vitamines A, B6, B12, C en E. Uit de resultaten bleek dat meer dan 5 miljard mensen wereldwijd onvoldoende jodium (68% van de wereldbevolking), vitamine E (67%) en calcium (66%) binnenkrijgen. Andere micronutriënt tekorten komen ook veel voor: meer dan 4 miljard mensen krijgen niet genoeg ijzer (65%), riboflavine (vitamine B2) (55%), foliumzuur (54%) en vitamine C (53%) binnen. De minste tekorten waren te zien voor niacine (vitamine B3), thiamine (vitamine B1) en selenium. Van deze micronutriënten had respectievelijk 22%, 30% en 37% van de wereldbevolking een tekort.

Bij de schattingen is geen rekening gehouden met verrijking van voedingsmiddelen en het gebruik van voedingssupplementen. Het zou dus kunnen dat het tekort voor sommige voedingsstoffen is overschat, zoals voor jodium. Tegelijkertijd is suppletie en verrijking van veel van deze voedingsstoffen ongebruikelijk in een groot deel van de wereld.

Grote verschillen in tekorten tussen regio’s en geslacht

De ernst en aard van de tekorten variëren sterk tussen regio’s, leeftijdsgroepen en geslachten. In regio’s zoals Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika werden de hoogste percentages van tekorten gevonden, vooral voor calcium, ijzer en vitamine B12. In deze regio’s hebben jongvolwassenen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd vaak de grootste tekorten, wat gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. In vergelijking met andere regio’s komt in Europa een tekort aan calcium en jodium relatief weinig voor.

Vrouwen blijken wereldwijd vaker een tekort te hebben aan jodium, vitamine B12, ijzer en selenium dan mannen. Andersom krijgen mannen wereldwijd gezien vaker te weinig calcium, niacine (vitamine B3), thiamine (vitamine B1), zink, magnesium en de vitamines A, C en B6 binnen dan vrouwen.

Nieuwe methode voor inschatting van tekorten

Het onderzoeksteam ontwikkelde een nieuw model om de risico’s op micronutriëntentekorten per land, leeftijd en geslacht nauwkeuriger in kaart te brengen. Ze gebruikten voedingsgegevens uit 31 landen en de gegevens van 185 landen uit de Global Dietary Database. Ze vergeleken de gegevens met de wereldwijde afgestemde voedingsbehoeften, waardoor ze voor 99,3% van de bevolking de inname van de 15 micronutriënten konden schatten.

Conclusies en vervolgstappen

De onderzoekers concluderen dat het onderzoek de enorme schaal van wereldwijde micronutriënt tekorten benadrukt. Ze hebben de code en andere gegevens openbaar gemaakt, zodat anderen de resultaten kunnen gebruiken voor verder onderzoek. De onderzoekers hopen dat de analyse inzicht biedt in belangrijke voedingsuitdagingen in bepaalde regio’s en dat het leidt tot een beter begrip van de wereldwijde tekorten. Daarnaast hopen ze dat de analyse bijdraagt aan effectieve interventies om tekorten aan te pakken.


Bron

Passarelli, S., Free, C. M., Shepon, A., Beal, T., Batis, C., & Golden, C. D. (2024). Global estimation of dietary micronutrient inadequacies: a modelling analysisThe Lancet Global Health12(10), e1590-e1599.

micronutriënten