Interview met een NPN lid – Frida Miedema van A. Vogel
31 oktober 2024In deze maandelijkse rubriek laat NPN een lid aan het woord. NPN is benieuwd wat haar leden waardevol vinden aan het lidmaatschap van NPN, waar ze trots op zijn en of ze ideeën hebben voor de toekomst. Deze maand een interview met Frida Miedema. Zij werkt sinds 6 jaar bij A.Vogel als Medical and Regulatory Affairs Specialist. Haar achtergrond in de levensmiddelen industrie sluit goed aan bij de voedingssupplementen branche. Bij A.Vogel hebben ze een uniek concept van plant tot klant. Zij produceren zelf en maken naast voedingssupplementen ook geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en cosmetica. Alfred Vogel is 100 jaar geleden de eerste winkel begonnen en ze zijn nog steeds groot in Zwitserland en Nederland. Frida zit in de NPN Technische Commissie en wij zijn benieuwd hoe zij het NPN lidmaatschap ervaart en of ze nog ambities voor de toekomst heeft.
Sinds wanneer is A.Vogel lid van NPN en waarom zijn jullie destijds lid geworden?
De exacte datum weet ik niet, maar al een hele lange tijd, al wel meer dan 20 jaar. We zijn lid geworden om de belangen behartiging die NPN doet voor de voedingssupplementen branche. Daarnaast om kennis te vergaren over voedingssupplementen. De waarschuwingsteksten en het handboek etikettering vind ik zelf erg handig. Zeker als je start in de voedingssupplementen industrie, zijn er veel specifieke regels over voedingssupplementen. Aan jullie handleidingen kan je dan erg veel hebben. Eén vast aanspreekpunt waar je consensus vindt over hoe de regels uitgelegd moeten worden en waar bedrijven alles op dezelfde manier doen. Ook het contact met andere bedrijven en praktische tips zijn erg prettig.
Wat is het belangrijkste dat NPN volgens jullie uitdraagt?
Als je lid bent van NPN dan streef je er als bedrijf naar om de kwaliteit hoog te houden. Ik vind dat het imago van NPN hierbij belangrijk is. Daarnaast speelt NPN een belangrijke rol bij de lobby richting Europa of het ministerie van VWS. Als bedrijf alleen is het bijna onmogelijk om iets te bereiken, maar als brancheorganisatie staan we veel sterker.
Je bent lid van de Technische Commissie. Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van deelname aan een NPN-werkgroep?
In de Technische Commissie bespreken we veel belangrijke onderwerpen en ik vind het leuk om daar over mee te praten. Daarnaast leer ik van de kennis van de andere commissie leden. Hoe gaan andere bedrijven en wij gezamenlijk met verschillende discussiepunten om. Voorbeelden hiervan zijn verplichte waarschuwingen of nieuwe contaminanten.
Ik kom daar brengen en halen. Ik vind het heel goed om mijn kennis te delen en op een praktische manier bezig te zijn met de uitvoering van allerlei wetten. Daarnaast vind ik de interactie met de andere leden van de Technische Commissie erg waardevol. Het is een groep van experts bij elkaar die op een hele eerlijk manier, zonder concurrentie, met elkaar over onderwerpen kunnen spreken.
Wat is het meest waardevolle dat A.Vogel heeft ervaren aan een NPN-lidmaatschap?
Een voorbeeld waarbij NPN erg waardevol is, is de claims verordening. De on-hold claims zijn een status quo van waaruit we al heel lang goed kunnen opereren, maar uiteindelijk willen we naar een situatie dat de claims op kruiden een wettelijke status krijgen. Ik zie hier een grote kans voor de traditionele onderbouwing van de claims. De on-hold claims worden bekeken en ik verwacht dat we daar gezamenlijk iets goeds uit kunnen halen, omdat NPN met de Europese brancheorganisatie een goede ingang bij de Europese Commissie heeft.
Hoe zie jij de toekomst van de voedingssupplementenindustrie, met name op het gebied van innovatie en wetenschappelijk onderzoek? En welke kansen liggen daar volgens jou voor NPN?
Ik zie nog wel wat problemen. Het krijgen van nieuwe goedgekeurde claims op nieuwe stoffen, met name op kruiden waar nog geen claims zijn aangevraagd, is voor mijn gevoel niet mogelijk. Bijna alle claims voor één specifiek ingrediënt worden de afgelopen jaren afgekeurd. Dat vind ik heel nadelig voor innovatie en het kan de ontwikkeling belemmeren. Wat ik nu zie is dat bedrijven een andere stof of vitamine in een product stoppen, zodat ze wel een claim op de verpakking kunnen zetten. Dit lijkt mij niet de bedoeling.
Echter zoeken tegenwoordig meer mensen natuurlijke producten en meer kennis, dat vind ik heel positief. Toch wordt de kennis over planten onder jonge mensen steeds minder. De uitleg over het nut en gebruik van deze planten wordt dan ook steeds lastiger. Jullie maken een belangrijk slag met de IVG website, waar jullie eerlijke kennis delen, zodat mensen iets meer over kruiden leren. Dit is een kans die jullie al benutten.
De kansen voor NPN zitten altijd in de lobby en hierbij vind ik de kans voor traditionele kruiden erg belangrijk. Het innovatie stuk blijft lastig, ik denk dat NPN daar weinig kan doen.
Wat is je favoriete ingrediënt voor een voedingssupplement, en waarom?
Echinacea is mijn favoriete ingrediënt. Ik slik dit iedere winter als de ‘r’ in de maand is. Wij hebben als A.Vogel heel veel onderzoek gedaan naar de werking van uit verse Echinacea gehaalde extracten. De onderzoeken zijn er en ik merk zelf ook heel veel voordelen als ik dit voedingssupplement gebruik.