Associatie tussen hoge inname flavonoïden en lager risico Alzheimer
8 mei 2020Uit een studie gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat een hogere inname van voedsel, rijk aan flavonoïden, geassocieerd is met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en vormen van dementie gerelateerd aan de ziekte. Aandacht voor gezonde voeding in relatie tot het krijgen de ziekte van Alzheimer is belangrijk, omdat er tot op heden nog geen medicijn is. Preventie is daarom een belangrijke focus.
Groepen op basis van inname
De recent gepubliceerde studie bekeek de inname van flavonoïden van 2.800 personen, gedurende een periode van bijna 20 jaar. De deelnemers waren allemaal 50 jaar of ouder en hadden bij de start van het onderzoek geen dementie. De inname van flavonoïden werd gemeten door de deelnemers vragenlijsten te laten invullen over hun dieet. Op basis van de inname van flavonoïden werden deelnemers ingedeeld in groepen met een lage inname, een gemiddelde inname en een hoge inname. Vervolgens werd gekeken in welke groepen, en hoe vaak, Alzheimer en vormen van dementie gerelateerd aan de ziekte, werden gediagnosticeerd.
Wat zijn flavonoïden?
Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep actieve stoffen die van nature voorkomen in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten en bloemen. Ze spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling, onder meer voor de groei en bij de bescherming tegen licht, oxidatie en hitte. Er zijn zeer veel verschillende flavonoïden. De meest bekende zijn:
- Flavonen (uit citrusvruchten, thee, kruiden, paprika en selderij)
- Isoflavonen (uit peulvruchten, met name soja)
- Flavonolen (waaronder quercetine, uit bijvoorbeeld uien, broccoli en peren)
- Anthocyanen (uit druiven, kersen en bessen)
- Proanthocyanidinen (OPC) (uit druivenpitten en cacao)
Welke flavonoïden?
De onderzoekers vonden dat in de groep met de hoogste inname van flavonoïden, vergeleken met de andere groepen, minder diagnoses van Alzheimer en vormen van dementie gerelateerd aan de ziekte werden vastgesteld. Gezonde voeding, rijk aan flavonoïden kan dus mogelijk bijdragen aan een lager risico op het krijgen van dementie. De onderzoekers vonden dat met name de innames van flavonolen, anthocyanen en bepaalde polymeren geassocieerd waren met een lager risico op Alzheimer. Door de observationele methode van de studie, kan er geen causaal verband worden aangetoond.
Het advies van de onderzoekers is om, zeker als je 50 jaar of ouder bent, gezonde voeding te consumeren, rijk aan flavonoïden. Volgens hen zijn vooral (groene) thee en bessen goede bronnen.
Bronnen:
Shishtar, Esra, et al. “Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort.” The American Journal of Clinical Nutrition (2020).