Cranberry en probiotica voor een schone blaas
15 februari 2016Veel vrouwen hebben baat bij de ondersteuning van de gezondheid van de blaas. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vrouwen na de overgang. Door de veranderende hormoonspiegel produceren de slijmvliezen in de vagina minder vocht en verdwijnen sommige bacteriën uit de vaginale flora. We zien bij vrouwen van deze leeftijd dan ook vaak een disbalans in de bacterieflora van de vagina.
Door bovengenoemde veranderingen kunnen bacteriën makkelijker binnendringen, waardoor er een grotere kans is op bijvoorbeeld een blaasontsteking. In 90% van de gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de E-coli bacterie, een bacterie die voorkomt in onze ontlasting. Vrouwen met een blaasontsteking worden vaak behandeld met antibiotica. Een snelle en goed werkende oplossing. Echter, antibiotica worden tegenwoordig ook vaak preventief ingezet om een blaasontsteking te voorkomen. Dit geeft een verhoogd risico op antibioticaresistentie. Omdat resistentie een groot probleem dreigt te worden in de toekomst is het goed om te kijken naar andere preventieve behandelingen. Voor een schone blaas en vagina zijn er gelukkig genoeg andere opties die vrouwen kunnen overwegen, zoals cranberry en probiotica.
Voor vrouwen die ondersteuning voor een gezonde blaas kunnen gebruiken kan cranberry een goede aanvulling zijn. In cranberries zitten bepaalde stoffen, proanthocyanides type A, die voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de blaaswand. Hierdoor is het risico op bijvoorbeeld een blaasontsteking kleiner. Uit onderzoek blijkt dat cranberrycapsules makkelijker en effectiever zijn dan bijvoorbeeld het drinken van cranberrysap. Dit heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven. Het lukt mensen daarom vaak niet om voor langere tijd twee maal daags een glas cranberrysap te drinken. Cranberrycapsules zijn dan ook een goed alternatief.
Naast cranberry kunnen probiotica (levende bacteriën) oraal of lokaal (middels een vaginale capsule) worden toegediend om de disbalans van de vaginale flora te herstellen. Door nieuwe soorten goede bacteriën toe te voegen aan de vaginale flora, kan er een omgeving worden gecreëerd waarin bijvoorbeeld de E-coli niet kan overleven. Ook kunnen probiotica een signaaltje geven aan de cellen van de blaas, om de immuunrespons te versnellen. Een E-coli bacterie heeft vaak een biofilm, een dikke slijmlaag. Antibiotica kunnen de bacteriën in deze biofilm niet doden, omdat ze niet door de laag heen kunnen komen. Probiotica kunnen in sommige gevallen de biofilm wel doorbreken, wat er voor zorgt dat het antibioticum beter zijn werk kan doen. Anti- en probiotica kunnen dus ook als combinatie worden gegeven. Al met al zijn probiotica veelbelovend als preventieve behandelmethode, vooral op de lange termijn.
Bron: Interview met Jessica Younes, Winclove Probiotics, http://womenandtheirmicrobes.com/